Cvintetul de suflători V Coloris este un ansamblu cu activitate internațională, având însă puternice conexiuni cu spațiul muzical din Danemarca și România. Cuvântul „coloris” se traduce prin „combinație de culori”, iar V provine de la cifra romană 5, care indică numărul membrilor din grup. Numele exprimă felul în care cvintetul tratează repertoriul abordat – interpretarea cât mai implicată și variată, dar în același timp în concordanță cu rigorile impuse de curentele stilistice. Originile fiecărui membru din cvintet (România, Danemarca, Insulele Feroe, Lituania), precum și mediul cultural în care fiecare instrumentist s-a dezvoltat favorizează interpretarea muzicii dintr-un unghi personal ce este foarte apreciat de publicul meloman, dar și de personalități muzicale consacrate. Instrumentiștii cvintetului sunt pasionați în a descoperi și a interpreta piese mai puțin cunoscute, unele în primă audiție, îmbogățind astfel repertoriul tradițional dedicat acestui tip de ansamblu. În viața de zi cu zi, cei cinci membri ai cvintetului sunt angajați în orchestre importante și/sau studiază cu profesori de renume la unele din cele mai prestigioase universități din Europa, dintre care amintim: Conservatorul Superior din Paris, Academia Regală din Danemarca, precum și ansambluri ca Opera Regală din Danemarca, Filarmonica din Copenhaga, Orchestra Simfonică din Malmø, Orchestra Filarmonicii din Liban. V Coloris își construiește un nume puternic prin participarea la festivaluri și concursuri internaționale. În iunie 2019 ansamblul a fost apreciat cu Premiul al II-lea la „Bucharest International Music Competition”, iar în octombrie 2019 a câștigat recunoaștere internațională obținând Premiul al III-lea la una dintre cele mai importante competiții de muzică de cameră: „Carl Nielsen International Chamber Music Competition”. Cvintetul V Coloris are ca planuri de viitor înregistrarea unei compoziții dedicate cvintetului de compozitorul american Tom Brennan, precum și o colaborare cu renumitul compozitor danez Hans Abrahamsen, ale cărui compoziții vor fi incluse în programele de concert din toamna anului 2020. Integrala lucrărilor pentru suflători de Dinu Lipatti, înregistrată în proiectul Lipatti 100%, reprezintă albumul de debut al Cvintetului și va fi lansat în noiembrie 2020.

Ștefan Diaconu

flaut

Ștefan Diaconu (25.09.1990), România, flaut, este solo flautist al Orchestrei Filarmonicii din Liban. Deseori este invitat sa colaboreze in orchestre și ansambluri importante din Europa – Filarmonica din Copenhaga, Opera Regală din Danemarca, Filarmonica din Gorzow – Polonia, Orchestra Națională Simfonică Română, Filarmonica „George Enescu”. A absolvit programul de Master în iunie 2017 la Academia Regală de muzică din Danemarca iar in prezent urmeaza Programul de Solist a Conservatorului de Muzică din Odense – Danemarca precum și Doctoratul la Universitea Naționala de Muzică din București. Este dublu licențiat al Universității de Muzică din București, unde a studiat Interpretare Muzicala – flaut și Dirijat Orchestră. În perioada studiilor a avut ca îndrumători flautiști consacrați: Ion Bogdan Ștefănescu, Ulla Miilmann, Russell Itani, Anna Dina Schick Bjørn Larsen, Rune Most. Pe lângă activitățile ca membru de orchestra, Ștefan este implicat în proiecte de muzica de camera în România, Danemarca și Liban, proiecte pe care deseori le organizează și coordonează, de multe ori utilizând propriile aranjamente muzicale.

foto © Søren Dø

Felicia Greciuc

oboi

Felicia-Gabriela Greciuc (30.09.1989), Romania, oboi, este in prezent solo-oboistă al prestigioasei Opere Regale din Danemarca si anterior acesteia ea a detinut pozitia de solo oboista a Ansamblului Cameral din Esbjerg – Danemarca, a Orchestrei Simfonice din Islanda si a Filarmonicii “George Enescu” – Romania. Felicia a absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Florenel Ionoaia iar masteratul la Academia Regală din Danemarca unde a studiat cu prof. Max Artved și Joakim Dam Thomsen. In prezent ea isi continua studiile iar in septembrie 2021 va absolvi Programul de Solist din cadrul Academiei Regale de muzica din Danemarca. Din 2011 Felicia colaborează si activeaza constant ca invitat permanent cu numeroase orchestre și ansambluri de muzica de camera din România, Danemarca, Suedia, Norvegia, Islanda, Germania.

foto © Søren Dø

Jonas Frølund

clarinet

Jonas Lyskjær Frølund (02.04.1996), Danemarca, clarinet, studiază la Conservatorul Superior din Paris, clasa prof. Pascal Moragues, solo clarinet în Orchestra de Paris. De asemenea Jonas este angajat ca și clarinetist in Orchestra Simfonica din Malmø, prim clarinetist in Orchestra de Cameră din Danemarca precum și este invitat la numeroase orchestra prestigioase din Europa. Pasionat de muzica de camera, Jonas a colaborat cu importante grupuri ca Trio con Brio Copenhagen și Quatuor Diotima cu care a cântat atât repertoriul clasic cât și muzică contemporană.. In activitatea solistica, Jonas a câștigat premii în concursuri din Franța și Italia iar cel mai recent a obținut premiul 1 la a cincea ediție a Concursului Internațional de Clarinet din Lisabona, 2019.

foto © Julia Severinsen

Constantin Barcov

fagot

Constantin Barcov (26.03.1984), România/Suedia, fagot s-a Născut la Iași și este actualmente solo fagotist la Opera din Malmö, poziție pe care a avut-o la Opera și Filarmonica din Hamburg. A mai cantat ca invitat solo fagotist in orchestre notabile precum Philharmonia Londra, NDR Hamburg, Opera Frankfurt, Deutsche Oper – Berlin, Orchestra Simfonica Goteborg si altele. Este câștigător al numeroaselor concursuri naționale și internaționale, precum Fox-Gillet, a concertat în toate marile săli ale lumii și a predat masterclass-uri în Europa și Statele Unite. A studiat cu Dag Jensen, Ronald Wirt si Petrescu Valentin, și a participat in numeroase festivaluri ca Pacific Music Festival, Schleswig-Holstein Music Festival, Sarasota Music Festival etc. Cântatul lui Constantin a fost numit „…exemplar” de către prestigiosul ziar Die Welt.

Niklas Mouritsen

corn

Niklas Kallsoy Mouritsen (04.10.1988), Insulele Feroe, corn, a absolvit studiile de licență și de master la Academia Regală de Muzică din Danemarca, iar apoi a fost acceptat în academia orchestrei de la Suisse Romande din Geneva, Elveția. În prezent, Niklas activează ca freelancer in Danemarca și Suedia, fiind membru temporar în multe dintre cele mai importante orchestre din spațiul scandinav, dintre care amintim: Filarmonica din Copenhaga, Orchestra Simfonică din Malmø, Orchestra Simfonică din Aarhus și din Odense, Orchestra de Cameră Daneză, Opera Regală din Copenhaga. În prezent este membru temporar al Ansamblul de muzică de Cameră din Randenrs, Danemarca.

foto © Søren Dø